torsdag 4. juni 2015

Måneden alt gikk galt

Mai 2015 - Måneden alt gikk galt 


Det heter seg at det andre året som birøker er det verste. Det kan Ida og jeg skrive under på.Da vi sjekket kubene i starten og midten av mai, virket alt helt normalt. Både Astrid og Ragnhild tuslet rundt, og alle virket fornøyde.

Da vi sjekket i slutten av mai, fant vi hverken Astrid eller Ragnhild. Det vi fant var store svermeceller i begge kubene og i den ene var det også en stor celle midt på. Som de nybegynnerne vi er, fikk vi total panikk og fjernet alt sammen. Tabbe, innser vi nå i ettertid. Det var nok biene som forsøkte å lage ny dronning.

Da vi i dag, fullt utstyrt med snelgrove-brett og ekstra kasser til en eventuell avlegger, besøkte kubene igjen var det fortsatt ikke tegn til dronningene. Ikke egg eller fersk yngel i noen av kubene.

Etter en krisetelefon til Ragna i ByBi, må vi konkludere med at begge kubene er blitt dronningløse. 

Kanskje de har vært misfornøyde med henne, kanskje de har drept henne for å lage ny. Vi vet ikke, vi er på den mystiske naturens premisser her. Kanskje det er på grunn av kaldt og surt vær.

Biene vet nok hva de driver på med - vi har ikke filla peiling!Uansett, vi fant to store celler i den ene kuben. Den ene rammen flyttet vi over i den andre kuben. Håpet er at ut av de to kan de kanskje greie å ordne opp selv og lage ny dronning.

Eneste positive situasjonen, er at begge kubene har abnorme mengder med bier, og de drar fortsatt inn honning. 

Men får de ikke til å lage ny dronning selv, dør kolonien ut av seg selv.

Greier de ikke å lage ny dronning, må vi kjøpe to ferdigparrede dronninger og håpe at kuben aksepterer det nye tilskuddet.


1 kommentar:

  1. Jeg hadde samme situasjon i fjor.....

    IKKE fjern dronningseller når man ikke er sikker hva som foregår!

    SvarSlett